Now Reading
Песто дженовезе (смути от босилек с добавка на различни съставки)

Песто дженовезе (смути от босилек с добавка на различни съставки)

View Gallery

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Следният текст може да съдържа части, които се считат за нецензурни и / или не съответстват на придворния език на перфекционистите на „Песто Дженовезе“ (да кажем, че за тях това, което ще прочетът по -долу, е като богохулство в църква.

На първо място, бих искал да отбележа, че живях в Парма няколко години по време на моя университетски период.
Тук срещнах много дженовезци, специни и изобщо лигурийци, познавам историята на „истинското“ песто дженовезе и също го опитах няколко пъти по време на пътуванията ни до Лигурия. Босилекът, който използвах, НЕ е този на Лигурийската Ривиера, но е купен от Женски пазар, чесънът НЕ е този на Весалико, а на бабата на жена ми, кедровите ядки са купени от магазинчето за зеленчуци в моя квартал, олиото НЕ е лигурийско но е гръцко и преди всичко пестото НЕ е направено в хаванче (не се заблуждавайте от снимките), а с кухненски робот. И така, това, което ви казвам по-долу, е смути от босилек с чесън, екстра върджин зехтин, кедрови ядки и отлежало сирене. Това обаче е най-близкото до песто, което успях да направя, откакто живея в България.

ГОТВЕНЕ: не е необходимо
ВРЕМЕ НА ПОДГОТОВКА: 20′
СЪСТАВКИ: за около 380 грама продукт

140 гр листа босилек
60 гр кедрови ядки
50 грама пармезан
30 гр пекорино романо с черна кора
80 гр зехтин екстра върджин
2 скилидки чесън
няколко капки лимон
едра сол
финна сол

ПОДГОТОВКА
След като сте почистили и измили листата босилек, ги сложете в кухненски робот, заедно с щипка едра сол, няколко капки лимон (лимонът служи за предотвратяване на потъмняването на босилека, също така действа и като антиоксидант и консервант) малко зехтин и го активирайте. Оставете да престои няколко минути, докато босилекът се смеля добре. В този момент прибавете чесъна, настърганият преди това пармезан и 70% от кедровите ядки в робота. Пуснете робота отново и го оставете да работи за няколко минути, като внимавате да излеете всички остатъци от олиото. Изсипете последните кедрови ядки и подправете със сол. Всичко трябва да придобие мазна и компактна консистенция, но с последната част от кедровите ядки, които не са напълно смлени.

С това съединение, което ще наречем „ПЕСТО ДЖЕНОВЕЗЕ“ за удобство, можете да подправите различни видове паста или да го използвате за хубави брускети.
Песто може да се приготви наведнъж и след това да се съхранява в хладилник за няколко дни под воал от зехтин.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top